четвъртък, 16 февруари 2012 г.

ПРАВОСЛАВНИТЕ САМУРАИ. СТО ГОДИНИ ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА СВЕТИ НИКОЛАЙ ЯПОНСКИ

 
Св. прав. Симеон Богоприемец и Анна Пророчица - 3 февруари ст.ст.
Св. равноап. Николай, архиеп. Японски ( 1912).
 
 
Архиепископ Николай Японски
イワン・ドミートリエヴィチ・カサートキン
 

Тропар на св. равноап. Николай, архиеп. Японски. глас 4.
Апостолов единонравне и сопрестольне, служителю Христов верный и Богомудрый, цевнице избранная Божественнаго Духа, сосуде преизливающийся любве Христовы, Японския земли просветителю, святый Николае, иерарше равноапостольне, молися Живоначальней Троице о всем твоем стаде и о всем мире.
  ______

 Свети равноапостолен Николай, архиепископ Японски 

     В света Иван Димитриевич Касаткин, се родил на 1 август 1836 г. в село Бреза (Береза) Смоленска губерния. Блестящо завършил Смоленската Духовна семинария, в 1857 г. той бил приет в Санкт-Петербургската Духовна Академия. Завършвайки академията, в него се открило Божието призвание - да проповядва православната вяра в Япония. След като подал съответната молба, на 24 юни 1860 г. ( в деня на св. Иоан Кръстител) Иоан бил постриган за монах с името Николай. В месец юли 1860 г. иеромонах Николай отпътувал за мястото на своето служение в г. Хакодатэ (на о.Хокайдо).
    В началото проповедта на Евангелието в Япония изглеждала съвършенно немислима. Осем години били нужни за изучаване само на страната: народ, език, нрави и обичаи. В 1869 г. било взето решение : "Да се създаде Руска Духовна Мисия за проповед между японските езичници на Божието слово", за началник на която бил назначен и повишен в сан архимандрит отец Николай. В 1871 г. в Япония започнало гонение срещу християните, и много от тях били подложени на преследване. В 1873 г., когато гоненията поутихнали , архимандрит Николай присъпил към строителство в Токио на църква и след това и на духовно училище. В 1874 г. към Мисията в Токио вече действували четри училища, катехизаторско, семинарско, женско и причетническо ( т.е. за четци, певци и др.). През втората половина на 1877 г. Мисията започнала да издава регулярно "Църковен вестник". В 1878 г. в Япония християните наброявали 4115 души. Богослужението в общините и преподаването се водело на роден език. Започнали да се издават духовно-нравствени книги.
    На 30 март 1880г., в Троицкия събор на Александро-Невската лавра се състояла хиротония на архимандрит Николай за епископ Токийски. Светител Николай с още по-голямо усърдие продъжил своето апостолско дело. Той завършил строителството на събора Възкресение Христово в Токио (наричан от японците Никорай-до), а също така се заел и с новия превод на богослужебните книги, съставил на японски език Православен Богословски речник.
    В периода на руско-японската война 1905 г. светителят и паството му се изправили пред тежки изпитания, но той ги понесъл с чест. През време на войната той останал заедно с паството си в Япония, но в обществените богослужения не участвувал, тъй като съгласно чинопоследованието на богослужението ( и по благословение на самия Николай Японски), японските християни се молели за победа на своята страна над Русия : "Днес по обичая аз служа в събора, но отсега нататък аз вече няма да участвувам в обществените Богослужения на нашата църква ... Досега аз се молех за мира и процъфтяването на Японската империя. Сега, когато е обявена война между Япония и моята родина, аз, като руски поданник, не мога да се моля за победата на Япония над моето собствено отечесво. Аз също имам задължения към своята родина и именно затова ще бъда щастлив да видя, че вие изпълнявате дълга си по отношение на своята страна." Той помагал на руските военопленници в тежките им условия. За тези подвижнически трудове св. Николай бил възведен в сан архиепископ.

    В 1911 г., когато се навършил половин век от мисионерската дейност на светителя Николай, Японската Православна Църква имала вече 266 общини, в чиито състав влизали 33017 православни миряни, 1 архиепископ, 1 епископ, 35 иереи, 6 дякони, 14 учители по църковно пеене, 116 проповедници-катехизатори.
    Самият светител с целия свой живот бил пример на истински духовен ръководител, изцяло отдаден на своето служение.
    На 3 февруари по юлианския календар (16 февруари нов стил) 1912 г., на 76 години, просветителят на Япония архиепископ Николай тихо се представил пред Господа. На 10 април 1970 г. светителят Николай за своя равноапостолски труд за просвещаването на японския народ бил причислен към лика на светците. В Япония свети Николай се почита като велик правидник и особен молитвеник пред Бога.

  Превод от руски M.B.
   ______
   

По-долу на читателите на блога предлагаме два кратки филма за живота и просветителското дело на св. Николай в Япония.
 

    Святой равноапостальный Николай Японский

      ______


  Православието в Япония - 1 част


  Православието в Япония - 2 част

 
Православието в Япония - 3 част


Православието в Япония - 4 част
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар